Home / Győr-Moson-Sopron megye horgásztavai, horgászvizek / Hegykő – Fertőmenti HE tavai

Hegykő – Fertőmenti HE tavai

Jegyárak (Felnőtt/Ifjúsági):
Napijegy: 2500Ft, 1500Ft
Éves területi jegy: 30000Ft –
Napijegy váltható:
-Hegykő gazdabolt Kossuth L. u. 46.
-Horváth Ferencné Kossuth L. u.

Hegykői kavicsbánya tó
A tó területe a kezdeti 0,9 hektárról a bányászat felhagyását követően 4,9 hektárra nőtt. A tó átlagmélysége 1,5méter vannak részek ahol sekélyebb maximum 1 méter és van ahol 2,5-3 méter a vízmélység.
A tó partvonalának tagoltsága a változatos mederviszonyok lehetővé teszik a tó változatos halfaunáját. Vízterületünk egyre inkább hasonlít egy természetes vízterületre és nem egy átlagos bányatóra.
Megtalálható a sekély nádszegélyes partvonal a tökleveles és víz fölé hajló bokros terep is, mely mind jó haltartó és eredményes horgászhelyek. A tó alja változatos kavicsos homokos és enyhén iszapos mederviszonyok váltják egymást.
Halfaunáját illetően a változatosságot a tervszerű gazdálkodásnak köszönhetően mára széles skála jelzi.
Megtalálható a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztály és fajta. Jellemző halfajtái a bodorka, vörösszárnyú keszeg, küsz karika keszeg, dévérkeszeg, sügér, kárász, compó, ponty, amur, busa, angolna.
Ragadozó halaink közül a süllő, csuka és az utóbbi időben elszaporodott harcsa található.

Fertőhomoki Tőzegbánya tó
Ez a tó lényegesen kisebb mint a hegykői. Területe 1.5 hektár mely egy sekély tőzeges aljú tavat képez. Medermélysége elég csekély hisz a legmélyebb pontján is alig haladja meg az 1 métert. Partvonulata náddal szegélyezett tocsogós, süppedős laza szerkezetű. A tőzeg hatására vize nyáron sem algásodik be, hanem kristálytiszta marad. Ez sajnos a tó tápláléka szenvedi meg ily módon a halak sem fejlődnek olyan gyorsan.
Halállománya nem olyan gazdag mint a hegykői tóé. Megtalálható a vörösszárnyu keszeg a küsz, kárász, ponty és elég gyakran az angolna is a Fertőtó közelsége miatt.
Ragadozó halak közül a csuka az úr. Előfordulnak még termetesebb sügerek is.

Horgászrend
-Egyesületünk vizei intenzíven telepítettek.
-Felnőtt horgászok naponta 04 órától 23 óráig, hétvégén, pénteken 04 órától folyamatosan vasárnap 24 óráig horgászhatnak.
-Sötétedéskor a horgászhelyet megfelelően ki kell világítani.
-Ifjúsági horgászok, kivilágosodástól – sötétedésig, maximum 7 órától 20 óráig, a nyári szünidőben 6 órától 22 óráig horgászhatnak.
-Gyermek horgászok csak az értük felelős felnőtt jelenlétében horgászhatnak egy horgászbottal, az ifjúsági horgászokra vonatkozó időtartamban.
-Az egyesület vízterületein naponta 2 db, ifjúsági horgászoknak napi 1db méretkorlátozás alá eső hal fogható. Május 2-ig felnőtt horgászok heti 3db, ifjúsági horgászoknak heti 2 db, május 2.után heti 6 db illetve 3db méretkorlátozás alá eső halat foghatnak. Összesen évi 30 db-ot. A 30 db méretkorlátozás alá eső hal megfogása után új területi engedélyt kell váltani, amivel újabb 30 db méretkorlátozás alá eső hal fogható. A második területi engedély háromszoros áron lehet kiváltani.
-A méretkorlátozás alá eső halakat a tartószákba helyezés után a horgászkészség visszahelyezése előtt a fogási naplóba be kell írni!
-Az engedélyezett mennyiségű nemes hal megfogása után tovább keszegezni csak 1 db gyűrűzetlen horgászbottal lehet.
-Fogását mindenki köteles kérésre horgásztársának bemutatni.
-Halkiemelő szák használata a hal fogásánál és visszahelyezésénél kötelező.
-Vízterületeinken az országos szabályok szerinti tilalmi idők érvényesek az alábbi halfajokra: ponty: május 2-től a mindenkori horgászverseny idejéig fogassüllő: március 1-től április 30-ig harcsa: május 2-től június 15-ig
-A ponty legkisebb kifogható mérete 35cm!
-Az őszi pontytelepítés után pontyra horgászni az év végéig tilos, rablóhalazni csak hozott kishallal lehet!
-A vízparton lármázni, rádiót, magnót hangosan hallgatni, mások pihenését zavarni tilos!
-A tőzegbánya tó partján gépkocsival tartózkodni tilos!
-A vízben, vízparton, vagy annak közelében mesterséges létesítményt készíteni tilos!
-Tavainkba idegen vízből halat halat belehelyezni engedély nélkül tilos!
-A napijeggyel horgászok a a fogásukat a napijegy hátuljára kötelesek ráírni. A horgászat befejeztével a napijegyet a hirdetőtáblánál elhelyezett postaládába kötelesek bedobni!
-A névvel megjelölt horgászhely tulajdonosa a horgászhelyén a horgászatkor előjogokat élvez!
-Kellemes pihenést és jó horgászást kívánunk!

About Tavak.hu

Ez is érdekelheti

Sopron – Ibolya-tó

Kezelő: Sopron és Vidéke Horgászegyesület Információ: 20/492-4212 Vízterület (ha): 1.12 Elhelyezkedés, település: Sopron Jereván lakótelep …

Vélemény, hozzászólás?