Budapest XXII. kerület – Hárosi-öböl

Budapesten található a XXII. kerületben, egy természetvédelmi terület ölelésében!
A Hárosi félszigeten ritka növények, madarak, rovarok, sőt még róka is látható! A szóbeszéd szerint itt még egy középkori kolostor romjai is megtalálhatóak!
Megközelítése könnyű, mivel két fontos autóút / MO, 6sz. út /, autóbusz végállomás, és vasútállomás is található a közelében / 1km-en belül /.
Csepel felől az MO-ás hídon átkelve meglátjuk a Nagydunát, – a maga lenyűgöző méreteivel-, majd a túloldalt elérve az öböl torkolatát, és az egész öblöt!
Az előbbiekből kiderül, ez a Duna egyik „holtága”, alulról nyitottan, utat engedve a halaknak és az éltető víznek, de érdekes módon a szenny és az uszadék elkerül bennünket.

Vizünk 29ha területű élővíz, ahová bejárnak ívni és telelni a halak a Dunáról is!
Az elmúlt évtized elejére szinte teljesen feltöltődött a meder, melyet iszapkiszivattyúzással és sóderkotrással kimélyítettek, és így újra élet költözött a vízbe.
A mélység 1 és 10 méter között van, ami természetesen függ a Duna vízállásától is.
Két egyesület kapta meg a vízkezelési jogot, a nagyobbik területtel rendelkező Baross Gábor He. és az egyik védett kis öbölben megbúvó Honvéd He.
A „szomszéd” egyesület tagjaival közösen versenyeket rendezünk, melyek nagy sikernek örvendenek!


Akkor most áttérnék a horgászatra:

A torkolati részen / déli rész / süllőzni, harcsázni, márnázni szoktak a sodrásban, befelé a visszaforgásokban ponty és keszegfélék foghatók. Ettől beljebb egy Jachtkikötő található egy szűkebb torkolati résszel, melyet mindkét oldalról kövezés borít.
Déli rész: Távolban a torkolat, valamint felette az MO-ás hídja, amúgy erre található a legmélyebb víz, a maga 10 méterével
Az északi végen elég körülményes a parti horgászat mivel egy gyártelep található ott, majdnem vízpartig érő kerítéssel. Ezt a részt nevezik az itteniek rönkösnek, elég akadós és iszapos, itt nem volt teljes kotrás, ponty, csuka, amur fogható ezen a részen.
Amúgy erre található a Honvéd He. öble is!
A középső részen található a horgásztanya, csónakkikötővel, büfével és klubhelyiséggel.
Gondozott kert, padokkal, tűzrakó hellyel, tollaslabdapályával, haltisztító asztallal.

Itt váltható a napijegy, valamint megemlítenék egy számomra örömteli hírt: 2004-ben egyesületi és baráti hozzájárulásokból felújítottuk klubhelyiségünket, melyben 4 db külön megvilágított steel dartstábla található ingyen használattal, plusz nemrég egy csocsóasztalt is beszereztünk. Úgy vélem, aki idejön hozzánk, rossz idő esetén sem fog unatkozni!


Az öbölben fogható halak:

ponty, keszegfélék, csuka, süllő, /télen a köves is bejön/, balin, kevés törpeharcsa, harcsa, /amur ritkán/, sügér, stb.
Szinte mindegyik halra horgászva elmondhatjuk, próbáljunk akadót, tartást, medertörést keresni, hiszen így több esélyünk lehet. Az öbölben elég sok a bedőlt fa, valamint akár egy méteres mederesések, gödrök is találhatóak.

Ponty: inkább úszózva akadókban, fában, kukorica vagy kukorica-csonti.
Fenekezve még a pufi is ajánlható, csak nem kell messze dobni.

Keszegfélék: karika, dévér, bodri a jellemző szúnyoglárvával, csontival, vagy nyáron kenyérrózsával /általában a finom úszós cuccot le kell tenni fenékre/.
Ebben az esetben nem kell messzebb dobni 10-15 méternél / ha fenekezünk, akkor sem/, de ha látjuk este vagy reggel „fürdeni” a keszeget, akkor elő a matchbotot, 16-os damil, 8+1-12+1 waggler, 12-14-es horgon csonticsokor, 1-2 méteres ereszték, majd bedobva legalább középre / 20-40 m/  gyönyörű / ?-1kg/ karikakeszegeket foghatunk, szájban/!/ megakasztva.
Kiemelkedő mennyiségű és nagyságú a vizünk keszegállománya!

Süllőre és csukára kevesen horgásznak, pedig a szép fogások több horgászt ösztönözhetnének.

Balin: egy érdekes módszer, a damil végén csak egy közepes méretű hosszúszárú horog van, melyet az élő sneci hátába kell úgy szúrni, hogy a gerince ne sérüljön. A csali súlya elég a dobáshoz, a botspiccet magasra tartva, kontaktusban maradva a csalival várjuk a kapást. Csak addig jó a csali, amíg vereti a vizet, tehát gyűrűzik körülötte a víz!
Álljunk készenlétben a bot mellett, mert lehet, hogy elviszi az „expressz” balin.

Házi rekordjaink: dévér 4,8 kg; süllő 8 kg; csuka 14.8 kg; ponty 19 kg; harcsa 15 kg.
Telepítéseink évi mennyisége megközelíti a 100 mázsát!

A tanyával szemben jól látható az ősfákkal és bokrokkal dúsan benőtt félsziget, ami természetvédelmi terület. 2006-ban megjelentünk az interneten is, címünk:  www.harosihorgaszat.hu

Itt fontos információkat lehet találni, képgalériát, térképet, fórumot, hírlevelet, filmletöltéseket, stb.

About Tavak.hu

Ez is érdekelheti

Házréti tó

Név  Házréti Tó Kezelő  Háziréti Horgászegyesületek Egyesülése Információs Tel.  +06 30 571-1290 (halőrház) Email  info@pokerholdem.hu …

Vélemény, hozzászólás?