Márna

 
Márna (Barbus barbus)
 

 

 

Előfordulás

 

Magyarországon két faj őshonos a Petényi márna (Barbus meridionali petényi) és a Márna (Barbus barbus). A Petényi márna tiszta vízű patakokban él, nevét Petényi János Salamonról kapta. A márnától igen könnyű megkülönböztetni, mert a farok alatti úszója eléri a farokúszó vonalát. A Petényi márna természetvédelmi oltalom alatt áll, ezért KIFOGNI TILOS.

A márna a bővizű, nagyobb folyókat szereti. Itt a mélyebb részeket kedveli, élettere a kavicsos-homokos mederfenék, ahol a forgók, örvénye alatt, két víz találkozásánál, nagyobb kövek melletti csendesebb részeken él.

 
Itt érzi magát biztonságban s a víz sodra is ide hordja a táplálékot. Nyári melegben e búvóhelyeit csak éjjel hagyja el. Mivel a víz mélyebb részein tölti napjait, életét némi homály fedi: az szemmel nem figyelhető meg, amint ez a víz felszínén minduntalan megjelenő halfajok esetében történik. Életteréhez, amelyet megszokott, ragaszkodik. Onnan csak íváskor, vagy ha táplálék-készlete leszűkül, vándorol el, de soha sem távolra. A folyóvíz áradásakor is gyakran elhagyja megszokott életterét, de a vízállás csökkenése után visszatér oda. Mint minden hal, a tiszta vizet szereti, de bizonyított tény, hogy táplálékszerzése közben a szennyvízcsatornák beömlését is felkeresi.

Legjobb márnás vizeink a nagyobb folyó Tisza, Duna, Körösök, kitűnő márnás víz a Dráva és a Rába folyó.

 

 

 

 

 

 

 

Táplálkozás

 

Igazi „mindenevő” halfajta. Húsos ajkai segítségével leharapdálja a meder köveinek élőbevonatát, algaszőnyegét, összeszedi az ott élő csigákat, rovarlárvákat, és általában minden állati eredetű táplálékot elfogyaszt. A nappalt rendszerint a kövek közötti mélyedésekben tölti, táplálékának megszerzésére inkább csak késő délután indul. Nagyobb folyókban csak este merészkedik a part közelébe. Táplálkozása tavasztól-őszig intenzív, fogása is erre az időszakra esik.

 

 


 

 

Szaporodás, egyedfejlõdés:
Ívása május-június hónapban zajlik. Rendszerint oxigéndús, köves aljzatú helyeken.

 

 

Hirdetés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, így havonta egyszer kiküldjük az Ön részére az új horgásztavak listáját, amelyek regisztráltak oldalunkra.

Halak, halfajok

Ismerje meg hazánk vizeiben élő halainkat. A horgászathoz elengedhetetlen a halismeret, hiszen nem elég csak azt tudnunk, milyen etetőanyagot, szereléket használjunk, hanem ismernünk kell a hal életritmusát, tartózkodási helyét, táplálkozási szokását. Tovább Halak, halfajok

Ha már megismerte a halakat, ismerje a horgászati módszereiket is, melyet itt olvashatják!

Hírlevél feliratkozás

Horgásztavak keresése

Hirdetés

Hirdetés

Tavak.hu

Üdvözöljük a megújult Tavak.hu oldalunkon!

Hamarosan több horgász cikket olvashat oldalunkon, még átfogóbb horgásztó bemutatókat készítünk, és a halak ismertetését is bővebbre fogjuk szabni. Hamarosan nyereményjátékokat is indítunk, melyben horgászbotokat, orsókat, és egyéb értékes horgász cikkeket lehet majd nyerni! Hamarosan publikáljuk Facebook oldalunkat, mely szorosan fog kapcsolódni nyereményeinkhez!

Ingyenes regisztráció

Látogatók

Oldalainkat 36 vendég böngészi