Tóparti horgászházak: hőszigeteléssel növeljük a horgászházunk értékét!

A tóparti házak mindig is vonzó célpontok voltak azoknak, akik a természet közelségét és a vízparti életmód nyújtotta előnyöket keresik. Ezen ingatlanok a horgászatot és az otthon komfort érzését biztosítja egy időben. A kék víz a horgászat közelsége és a lankás partok békét és feltöltődést kínálnak, és sokan álmodoznak arról, hogy saját tóparti otthonukban élvezhessék ezeket az előnyöket. Azonban az elmúlt években egy új trend figyelhető meg a tóparti ingatlanok piacán: a korszerű és modern tóparti házak felértékelődése.

Ahogy az évek múlnak, a korábban egyszerűbb és elhanyagolt tóparti ingatlanokra egyre inkább a modernitás és a kényelem iránti igény jellemző. A klíma és a hőszigetelés szempontjából korszerűsített otthonok egyre népszerűbbek lettek, különösen a vízparti területeken. A „hagyományos”, azaz lakóingatlanoknál is megfigyelhető például, hogy a hőszigetelt lakóingatlan mennyivel többet ér. Pedig a beépített szigetelőanyag költsége jóval alacsonyabb. Ez a változás azonban nemcsak az életminőség javulásával jár, hanem az árakban is tükröződik.

Vegyük át sorról sorra miért is lehet fontos, és jó befektetés a tóparti ingatlanunkat hőszigetelni:

 • Páralecsapódás megelőzése: A vízparti területeken a magas páratartalom miatt a páralecsapódás gyakori probléma lehet. A megfelelő hőszigetelés segít megelőzni a falakon és a tetőn kialakuló páralecsapódást, ami csökkenti a penész kialakulásának kockázatát és megőrzi az ingatlan belső környezetét.
 • Erős hőmérsékleti ingadozások kezelése: Vízparti területeken gyakoriak az erős hőmérsékleti ingadozások, mivel a víz lassabban változtatja meg a hőmérsékletét. A megfelelő hőszigetelés segít kiegyenlíteni a hőmérsékleti változásokat az ingatlanban, így kellemesebb és stabilabb hőmérsékletet biztosítva.
 • Klíma árának hosszútávú megtakarítása: A modern tóparti ingatlanok hőszigetelése nemcsak azonnali komfortot nyújt, hanem hosszú távon is megtakarítást eredményezhet. Az alacsonyabb fűtési és hűtési költségek révén a klímaüzemeltetés költségeit jelentősen csökkenthetjük.
 • Épület védelme: A víz és a pára hatása miatt a tóparti ingatlanok könnyebben ki vannak téve a korróziónak és az épületi károk kialakulásának. A megfelelő hőszigetelés védi az épület szerkezetét és felszereltségét, hosszabb élettartamot biztosítva.
 • Energiatudatosság és fenntarthatóság: A korszerű hőszigetelés hozzájárul az energiatakarékossághoz és fenntarthatósághoz. Az alacsonyabb energiafogyasztás csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és segít megőrizni környezetünket.
 • Nagyobb ingatlan érték: Azok a tóparti ingatlanok, amelyek megfelelően hőszigeteltek, nagyobb értékkel bírnak a piacon. Az energiahatékonyság és a komfort növelése a vevők szemében vonzóbbá teszi az ingatlant.
 • Kényelem és életminőség: A megfelelő hőszigetelés javítja az ingatlan belső klímáját, kényelmesebb és egészségesebb lakókörnyezetet teremtve. Az optimális hőmérséklet és a páralecsapódás hiánya hozzájárul a jobb életminőséghez.
 • Alacsonyabb karbantartási költségek: A hőszigetelés nem csak a fűtési és hűtési költségeket csökkenti, hanem csökkenti az épületi karbantartási költségeket is. Az épület alacsonyabb hőmérsékleti ingadozásoknak kitett részei kevésbé lesznek hajlamosak repedések, festékkopás és egyéb károk kialakulására.
 • Hosszú távú befektetés: A tóparti ingatlanok hőszigetelésébe való befektetés hosszú távon megtérülő döntés lehet. Az ingatlan értéke növekszik, a komfort javul, és a fenntarthatóság szempontjából is pozitív hatást gyakorol.
 • Védettség az időjárási viszontagságokkal szemben: A vízparti területeken gyakran erős szél, eső és egyéb időjárási viszontagságoknak vagyunk kitéve. A megfelelő hőszigetelés segít védelmet nyújtani a természeti hatásokkal szemben, fenntartva az ingatlan jó állapotát.

Egy személyes tapasztalat

2022-ben egy Budapesthez közeli horgásztavon horgásztunk, ahol kibéreltünk egy faházat a hétvégére. „Csak” klímával volt felszerelve, amit természetesen be is kapcsoltunk, viszont hajnalra olyan szinten lett párás a levegő, hogy szinte nedves tapintású volt a kiterített ruha reggelre. Igaz, egy hőszigeteléssel is hasonló jelenséget tapasztaltunk volna, viszont ha hosszú távon gondolkodunk a saját horgászházunkban, akkor jobb egy hőszigetelés és megfelelő szellőző nyílások beiktatása az ingatlanba, mint egy klíma berendezés beüzemelése pár hónapra. Megfelelő szigeteléssel a  késő őszi és téli hónapokban alacsonyabb hőmérsékleti ingadozások hozzájárulnak az ingatlan szerkezetének védelméhez, megelőzve a hőmérsékleti változások okozta károkat.

Tópart, víz közeli ingatlanok esetében a megfelelő hőszigetelés kiválasztása kritikus, mivel a nedvesség és a páratartalom komoly kihívásokat jelenthetnek. A következőkben néhány olyan hőszigetelő anyagot említünk, amelyek kifejezetten alkalmasak lehetnek a víz közeli ingatlanokhoz:

 • Kőzetgyapot: Kőzetgyapot hőszigetelő anyag kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik, így képes elvezetni a nedvességet és megakadályozni a páralecsapódást. Ezáltal megakadályozza a penész kialakulását és a szerkezeti károsodásokat. Emellett tűzálló és hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik.
 • Cellulózszigetelés: Cellulóz alapú szigetelőanyagot is használhatnak, mivel kezeli a nedvességet és a páratartalmat. Cellulózszigetelés a falak és tetők közé fújható, és jó hőszigetelő képességgel rendelkezik. Környezetbarát és újrahasznosított anyagokat tartalmaz, ami elősegíti a fenntarthatóságot.
 • Polisztirolhab: Extrudált vagy habosított polisztirol szigetelőanyag is megfelelő lehet, ha megfelelően alkalmazzák. Fontos azonban, hogy megfelelő párazáró réteggel és szellőztetéssel kombinálják, hogy megakadályozzák a nedvesség és a pára behatolását a szerkezetbe.
 • Üvegszálas szigetelés: Üvegszálas szigetelés is hatékony lehet a víz közeli ingatlanokban, de fontos a megfelelő vízállósági tulajdonságokkal rendelkező típusok kiválasztása. A nedvesség és a pára elleni védelem mellett a tűzállósága is előnyt jelent.

Tehát ha jól belegondolunk, nem csak az ingatlanunk értékét növeljük egy hőszigetelő rendszer felrakásával a tóparti ingatlanunkra, hanem nagyban hozzájárulunk a környezetünk védelméhez is.

About Tavak.hu

Ez is érdekelheti

Fazekas Sándor: a tiszai halászlé része a magyar kultúrának

A nemrég hunagrikumok sorába emelt tiszai halászlé része a magyar  életérzésnek, kultúrának – jelentette ki Fazekas …

Vélemény, hozzászólás?