Menyhal horgászata és ismertetése

Életmódja

A menyhal az egyetlen édesvízi tőkehalféle. Kevesen ismerik és még kevesen horgásznak erre a haltípusra, ez főleg azért is lehet mert nyáron a meleg vizet nem kedveli és ezért télen lehet fogni, mikor már a víz 10 fok alá csökken.A menyhal a mélyebb, tiszta és hidegebb vizeket kedveli, ezért a hegyvidéki és dombvidéki folyókban található meg leggyakrabban, bár a síkvizekben is előfordul. Magányos hal, a nappalt kövek, tuskók alatt, gyökerek közt tölti, ahol lyukat is váj magának.

Táplálkozás

Éjszaka indul táplálékát megkeresni. Falánk ragadozó. A fiatalabbak (20 cm alatt) rovarlárvákkal, halikrával, kisebb halakkal, rákokkal, az idősebbek kizárólag halakkal táplálkoznak. A csuka után a legkártékonyabb rablóhal. A melegvízben nem igazán táplálkozik ezért fejlődése igen lassú a sok koplalás miatt. Főként a fenéken tartózkodik. Hazánkban a rekord 3,56 kg, míg külföldön ahol az életkörülmények megengedik kár 20-30 kg-ot is elérik.

Szaporodása
Harmadik – negyedik életévében válik ivaréretté. Télen decembertől februárig szaporodik, amikor a víz hőmérséklete közel 0 °C. Ilyenkor csapatosan jár. Alig 1 mm-es sárga ikráit a köves aljzatra rakja. Az ikrák száma tekintélyes: egy közepes nagyságú nőstény 300 000-400 000, közel 1 méteres pedig 3 millió ikrát rak le. Az ivadékok másfél, két hónap múlva kelnek ki és lassan növekednek.

A menyhal:

A menyhal alapvetően magányos hal , de ívása idején tömegesen mozog így ha fogunk egyet akkor majdnem biztos hogy fogunk még. Kedvelt tartózkodási helye alámosott partok, gyökerek ágak között, mélyvizek zúgók alatt. A vizek tisztulásával a menyhal megjelent a Sajón és a Hernádon is , de legjobb helyek a Tisza felső szakaszán találhatók. Főként esti, éjszakai órákban fogható. A menyhal horgászatához könnyű 30-40 grammos kemény spiccű fenekező botot használjunk, az orsóra 20-25-ös zsinór kerüljön. A fenékólomnak nem kell túl nagynak lennie a 25 gramm körüli lapított ólom megteszi, ha nem nagy a sodrás. A horog 2-4-es süllőző horog , fenéktől 10cm-re lebegtetve. A halakra jellemző hogy hosszabb időre megállnak, ezért eredményes lehet az úszós görgetés , feltéve hogy a fenék akadóktól mentes. Így az úszós módszerrel nagyobb területet átvizsgálhatunk és nem kell megvárni hogy a hal jöjjön hozzánk.

Csalinak állati eredetűt tűzzünk, máj, tüdő, giliszta, halszelet, de fogós az apró csalihal is. Kapása hasonlít a törpeharcsáéra. A csalit nem könnyen engedi el, igyekszik vele védett helyre vonulni ezért a bevágást ne kapkodjuk el. Horgászpróbáló szórakozás, de téli időszakban igen jó szórakozás.

About Tavak.hu

Ez is érdekelheti

Törpeharcsa horgászata és ismertetése

Úszóval vagy fenekezéssel egyaránt fogható. Csaliként elsősorban a giliszta jöhet számításba, de az apró élő …

Vélemény, hozzászólás?