Kárász horgászata és ismertetése

 
Elterjedés, élőhely:

Kárász (Carassius carassius)
A kárász Európa minden folyó illetve álló édesvizében előfordul, kivéve a hideg vizű mély tavakat sebes folyású patakokat. Oxigénigénye csekély, így mocsarakban lápokban is előfordul. Tavakban a gyorsan felmelegedő part menti vizekben tanyázik előszeretettel, nádtisztások szélén, hínarasokban találja meg igazán kedvező életfeltételeit. Csak a télvíz idején húzódik a mélyebb vizekbe, a nyugalmi időszak idején. Kifejezetten kárász horgászata nem jellemző, inkább ponty horgászata közben szoktak előfordulni, hiszen a táplálkozásuk teljesen azonos. Pontyhorgászat közben várható nagyobb kárászok, akkori is elsősorban kukorica csalizáskor.

Testfelépítés:
A kárász magas testű, oldalról kissé lapított hal. Két faja él magyarországon, az ezüstkárász és a széles kárász. A megkülönböztetésük nem okoz nagyobb gondot, mivel a széles kárász magasabb hátú és a faroktájékon egy sötét folt található. Feje kicsi, szája csúcsba nyíló. Testszíne hátoldalon sötétbarna, oldalán az aranysárgától az ezüstszürkéig minden színben előfordul (aranykárász), hasa piszkosszürke. Pikkelyei aprók, kissé bőrbe nőttek. Úszói világosszürkék, hátúszójának első sugara, kemény fogazott, ún. bognártüske.

Szaporodás, egyedfejlődés:
Ívása május-június hónapban kezdődik, szakaszosan folyik. A kárászok között kevés a hím ivarú (tejes), így gyakran előfordul, hogy a pontyfélék családjába tartozó halakkal összeívik, gy létrejöhetnek hibrid egyedek. Növekedése lassú, még táplálékban gazdag vizekben is, sőt ahol az állomány sűrű, csököttek maradnak a halak, nem nőnek meg 10-20 cm-nél nagyobbra.

Táplálkozás:
Az ikrából kikelő lárva az első időszakban planktonikus szervezeteket fogyaszt, kandicsrákot, vízibolhát, kerekesférget. Később áttér az apró növényi és állati szervezetek fogyasztására, fiatal növényi hajtásoktól kezdve férgek, csigák, kagylókig minden szerepel étlapján. A pontynak táplálékkonkurense ezért állományának nagymértékű elszaporodása miatt kárt tehet a többi nemes hal állományban, gyérítését ragadozóhal betelepítéssel oldják meg.

About Tavak.hu

Ez is érdekelheti

Törpeharcsa horgászata és ismertetése

Úszóval vagy fenekezéssel egyaránt fogható. Csaliként elsősorban a giliszta jöhet számításba, de az apró élő …

Vélemény, hozzászólás?