A csonti, a pinki és a báb is egyfajta állatból keletkezik, ez pedig nem más, mint a mindenki által ismert és közkedvelt légy. Vagyis a csonti és a pinki a különböző fajtájú és méretű legyek lárvái.
Azt ugyan nem értem, hogy a halak miért rajonganak ennyire ezekért a nyüvekért és gondolom, hogy rajtam kívül még sokan nem tudják, de az biztos, hogy minden horgász kihasználja a halak ez irányú rajongását.
A csonti és a pinki között csak annyi a különbség, hogy a pinki jóval kisebb méretű. Ezen kettő nyűnek a bebábozódott fejlettebb állapotát nevezzük bábnak.
Csonti feljődési szakaszai bábbá alakulása során
A csontit általában a természetes színében, fehérben lehet megvásárolni, de szokták pirosra, sárgára, lilára, nagyon ritkán zöldre, narancssárgára vagy kékre megfesteni.
A pinkit legtöbbször meggypirosan, ritkábban narancssárgára színezve kerül forgalomba.
A boltban 60 Ft-ért kapható csonti
A nyüvek beszerezhetőek bármelyik horgászboltban, általában kisebb mennyiségben. Rossz tapasztalatom, hogy kisebb vidéki boltokban – de lehet, hogy nagyobb városokban is – ha nagyobb mennyiségű csontit ill. pinkit akarunk beszerezni, akkor előtte meg kell rendelnünk.
A nagyobb mennyiség nem a hobbi-horgászatban, hanem a versenyhorgászatban érdekes, mivel köztudott, hogy 2,5 liter élőanyagot lehet használni, melyből 1 liter lehet etető- vagy tűzőszúnyog, a többi pedig csonti, pinki és ezek bábjai, vagy giliszta.
Bábot eddig boltban nem láttam, azt még nekünk kell napon érleléssel óvatosan és nehéz körülmények között előállítanunk :-).
Szakkereskedésekben a csontit gyaluforgácsok, fűrészpor vagy kukoricaliszt közé keverik, hogy ne fulladjon be, ugyanis, ha a csonti bemelegszik, akkor megfolyósodik, és használhatatlanná válik.
A friss csonti eleven és nyüzsgő. Legtovább hűtőben tartható el 4-6 Celsius fok körüli hőmérsékleten, de így is csak pár napig. Bár szakírók szerint minél hidegebb körülmények között vannak tárolva, annál tovább tarthatók el.
Vigyázunk, mert a pinkik valóságos szabaduló művészek – termetüknél fogva – ezért találták azt ki, hogy a tárolódobozukra mielőtt rátennénk a tetejét, húzzunk rá egy használaton kívül helyezett nejlonharisnyát.
Előfordult már az, hogy a horgászversenyre megrendelt, majd megvásárolt literes kiszerelésben leszállított csontit nem csomagolták ki a boltban – biztos nem volt kedvük kínlódni vele – ezért nekem kellett arról gondoskodnom, hogy bekeverjem őket fűrészporral, vagy kukoricaliszttel. Ugyanis ne felejtsük el, hogy nyáron soha ne tároljuk a csontit és a pinkit tisztán.
A csontit és pinkit, ha nagy mennyiségben bevásároltunk belőle és a horgászat mégsem jön össze, akkor akár le is fagyaszthatjuk. Tegyük kis nejlonzacskókba, a szitálással megtisztított és kukoricaliszttel beszórt élőcsalit, légmentesen zárjuk le és úgy helyezzük a fagyasztóba. A nejlonzacskókra célszerű ráírni a fagyasztás dátumát és a tartamát. Vigyázzunk, hogy az egyszer lefagyasztott, majd felengedett élőcsalit, nem lehet többször mélyhűteni.
A horgászhelyen legegyszerűbben hűtőtáskában, szükség esetén árnyékban jól szellőző dobozban tárolható.
Horgászat közben egyes horgászok a műanyagdoboz helyett fadobozban tartják a csontkukacokat, amit azzal magyaráznak, hogy a fa sokkal kevésbé melegszik fel, mint a műanyag.