Veszprém – Kádárta Bányató

Elhelyezkedése: Veszprém- Kádárta külterület.
GPS. Koordináták:  47˚  07´  06”  ;  17˚  57´  52”
Üzemeltető:  Kádártai Sporthorgász Egyesület 8411 Veszprém – Kádárta Győri u. 58.
Elnök: Sípos László  Tel.: 06-30/374-0151.

 

Megközelítés: 82.sz. főúton Kádárta településről a Kötés Kft. (Betonüzem ) mellett vezető aszfaltozott úton haladva, majd arról balra fordulva a murvázott úton tábla jelzi az irányt  Bányató felirattal.  A település szélétől mintegy 500 méterre található a tó.

A tó vize: források által táplált  természetes tiszta víz,  melyet igazol a rákok jelenléte a tóban.

Vízfelület:  7,2 HA. A tó közepén szigetek találhatók. Átlagmélység: 2 – 6 méter, a szigeteken  és a parton  nád, sás növényzet a mederben helyenként hínár található.  A meder egyenletlen sziklás és murva (dolomit kőzet)  mely a bányaművelés eredményeként alakult ki a vízbetörés előtt. ( A bányaművelés 1981- ben fejeződött be azóta horgásztóként funkcionál.)  Természetes akadók  inkább a szigetek és partszél közeli növényzet illetve fák- bokrok gyökérzetétől – azok közelében vannak.

Horgászati módszer:  természetes parti horgászat a kiépített stégekről melyeken ülőpad és esőbeálló is van.  Csónakból horgászni nem szabad.

Jellemző halfajok: keszeg, kárász, ponty, amur, balín, csuka és süllő. Közelmúltban feketesügér ( pisztrángsügér ) került telepítésre melynek esetleges kifogása után, a mérete miatt még vissza kell engedni a horogtól történt  kíméletes megszabadítása után, az esetleges sérülések fertőtlenítő kezelését követően.

 

Ragadozó hal fogásához csalinak fogható vörös szárnyú keszeg és küsz, de elvinni nem szabad.  Mű csali használata engedélyezett.

 

Az egyesület folyamatosan figyelemmel kíséri a kifogott hal mennyiséget fajok szerint és rendszeresen gondoskodik azok után telepítésről.

Etetés: csak a partról szabad – de mérsékelt mennyiségben, melynek során bomló-szerves anyagot  használni nem szabad. Az etető anyag bejuttatásához etető hajó vagy csónak nem használható, azt rakétával vagy csúzlival kell eszközölni.

A bányató nyitvatartási és horgászati rendje: kora tavasztól késő őszig van a tó nyitva, a hét minden napján 08 órától 16 óráig, de az időjárás függvényében  a napi nyitva tartást folyamatosan növeljük, így a nyári időszakban 06 órától 20 óráig van nyitva.  Ennek időpontja a halőrháznál rendszeresen ki van függesztve. Éjszakai horgászat péntek és szombati napokon van – de az időjárás függvényében ettől eltérő is lehet, melynek időpontja 20 órától  06 óráig tart, gyermek éjszaka nem horgászhat.

Tilalmi idők  az Országos  Horgászrend szerint vannak megállapítva kivétel a ponty melyre rendszerint feloldást kérünk a halászati hatóságtól.

 

Méret korlátozás  a vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint érvényes, de a napijegyen is fel van tüntetve.

 

A horgászat megkezdését megelőzően a napijegyet a halőrnél lehet megváltani a horgászigazolvány átadásával egyidejűleg, a kapott napijegyet  a horgászhelyre be kell vinni, a kifogott és megtartani kívánt halat a haltartóba helyezést követően, de még a készség újabb bejuttatása előtt a megfelelő rovatok megfelelő kitöltésével be kell jegyezni. Ez alól nem lehet kifogás az íróeszköz hiánya. E szabály megsértése fegyelemsértés következményeit vonja maga után,- ugyanis a halőrök rendszeresen ellenőrzik a horgászokat a horgászhelyen. A horgászat befejeztével a napijegyet a halőrnél le kell adni, az elvinni szánt halat be kell mutatni ( esetleges mérésre) az egyéb csomagokat felszólítás nélkül a halőrnek be kell mutatni aki ezt kivetően adja ki a korábban leadott horgászigazolványt.

 

A tavon  felnőtt horgász egyidőben két horgászkészséggel ( bottal) horgászhat melyek mindegyikén legfeljebb kettő-kettő horog lehet. Ifjúsági horgász egyidőben egy bottal horgászhat két horoggal szerelve. Gyermek horgász egy készséggel horgászhat akár úszós vagy fenekező szerelékkel de csak  egy horoggal, – azonban csak felnőtt jelenlétében horgászhat aki felelős a gyermek tevékenységéért.

 

Az engedélyezett horgászkészségek számába  a csalihal fogására szolgáló készség is beleszámít. A tavon  kishal fogó háló nem használható. A horgászhelyen  több készség is készenlétben tartható, de annak szereléke nem  lehet a vízben.

 

A   halőrnél váltott napijegy személyre van kiadva, így azzal csak az horgászhat akinek a nevére szól, külön a nappali vagy éjszakai horgászatra.

 

 


 

2009-es Árak!!!
 

Felnőtt napijegy ára: bruttó  3000. Ft, melyért 2 db. nemes hal, 3 kg. vegyes hal vihető el.
Ifjúsági napijegy ára: bruttó 1500.Ft, az elvihető halmennyiség 1 db nemes hal és 3 kg vegyes hal. Gyermek napijegy ára: bruttó 500.Ft, melyért  az elvihető halmennyiség 1,5 kg vegyes hal,  a  fentebb említett egyéb kikötések figyelembe vételével.  

A sportjegy 2009-től megszűnt!


 

A kifogott és megtartani nem kívánt halat, a horogtól történő kíméletes megszabadítását követően( szükség esetén a horog előkét elvágva )– látható sérüléseinek fertőtlenítő kezelése után a vízbe vissza kell helyezni.

 

A tó partján 66 db. horgászhely / stég / van kiépítve, melyek 2 – 4 személyesek.  Az adott horgászhely / stég / tulajdonosa saját helyén elsőbbséget élvez, így megérkezését követően amennyiben horgászni kíván, dönthet úgy, hogy az ott horgászó személyt udvariasan felszólíthatja a horgászhely elhagyására, – aki viszont  bármely másik üres stégre átmehet.

 

Egyebekben a napijegyes  horgászok részére külön horgászhelyeket –stégeket – alakítottunk ki melyek helyéről a halőrnél lehet érdeklődni.

 

Egyéb: A horgásztó bekerített és kapuval ellátott területén parkolási és sátorozási lehetőség van, de néhány személy részére a szállás is megoldható. Sütési és bográcsozási lehetőség van, pihenésre fedett ( filagória jellegű) helyen farönk asztalok és padok vannak. A  munkahelyi vagy egyéb  közösségek részére horgászversenyek lebonyolítását is vállaljuk. Gyermekeknek homokozó, hinta és labdajátékokhoz füves terület van kialakítva. A horgásztóban fürödni,- kutyát bevinni vagy a vízbe szennyező anyagot dobni – engedni, bármilyen módon a vizet szennyezni  a horgászatot és a pihenést  hangoskodással  zavarni nem szabad. Gyermek csak felnőttel tartózkodhat a horgásztónál.

 

A halőrháznál  nem csak a horgászni szándékozóknak, de a látogatóknak is be kell jelentkezni érkezés és távozáskor egyaránt.

 

A horgásztó fenyőerdővel övezett völgyben található, vízi madaraink a vadkacsa és sirály,azonban látható nádirigó, jégmadár és törpe gém is, – mely csodálatos környezetben várjuk a horgászokat
és a pihenni vágyókat.

 

 

About Tavak.hu

Ez is érdekelheti

Várpalota – Nagybirkás tó

Telephely: 8100 Várpalota  Beszálló – Bánya II. Levélcím: 8101 Várpalota    Pf: 20. Email: banyaszhorgasz@tvn.hu Ez …

Vélemény, hozzászólás?