Dég – Park-tó

Kezelő: Park Tó HE. (Elnök: Szanyi-Nagy József)
Címe: 8135 Dég Kossuth L. u. 17.
Információ: Zsigmond Mihály Tel.: 06/305604821
Email: deg-parkto@freemail.hu Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
Terület: 4.5 ha
Átlagmélység: 1.2 m
Típus: mesterséges víz
Halak: ponty, amur, dévérkeszeg, karikakeszeg (nem ritkán 3 Kg-os is akadhat) aranykárász, ezüstkárász, compó, harcsa (néhány 50 kg fölötti is akad), csuka, süllőt
Horgászati módok: természetes part, csónak használata nem engedélyezett
Felnőtt jegy (napi, éjszakai, heti): 2000 Ft/2000 Ft/10000 Ft
Ifjúsági jegy (napi, éjszakai, heti): 1200 Ft/1200 Ft/6000 Ft
Gyermek jegy (napi, heti): 600 Ft/3000 Ft
Angol nyelvű állami jegy: 1000 Ft
Napijegyet csak érvényes állami jeggyel rendelkezőknek lehet kiadni!
Napijegy kapható: Bajcsy Zs. út 15. szám alatti Kisparaszt kocsmában

Megközelítés:
Az M7-es autópályáról a 93-as Km-nél balra a 64-es úton Enying felé kell fordulni, majd a városból kiérve 14 Km után a MOL benzinkutat elhagyva megérkezünk a falu bevezető utcájához.

Dég a Mezőföldön, Fejér megye délnyugati részén fekvő település. A megyeszékhelytől, Székesfehérvártól kb. 60 km-re van és a 64-es számú főútról közelíthető meg. A dégi Festetics kastély parkjában mesterségesen létrehozott tó három vízfolyás találkozásánál lett kialakítva. A csodálatos környezet és a magával ragadó táj ideális a horgászni pihenni és kikapcsolódni vágyóknak egyaránt.
Különleges a vízparti növény és állatvilág jellemzi. Az 1976 óta természetvédelmi területen, megtalálható a Magyarországon igen ritka mocsári teknős is. A tavon megtalálható még két mesterségesen kialakított sziget is melyből az egyikre fahíd vezet. A szigeten látható  épület a Holland ház  amely 1891-ben épült. A ház mellett feltörő artézi forrás több mint 100 éve tör elő a mélyből és szolgáltat télen –nyáron fogyasztható vizet.

Horgászrend:
A vízterületen csak oda szóló érvényes napi, heti, éjszakai engedéllyel lehet horgászni. 04.00 órától 22.00 óráig. A nyári időszámítás ideje alatt Péntek és Szombat éjszaka, valamint a munkaszüneti napokat megelőző éjszaka is lehet horgászni, mely időtartamra a napijegy Péntek 04.00-24.00 óráig, Szombat 00.00-tól 24.00 óráig, Vasárnap 00.00-tól 22.00 óráig szól. Aki csak éjszaka kíván horgászni , éjszakai jegyet válthat, amely 20.00 órától 06.00 óráig szól. A területi engedély másra nem ruházható át, távozáskor az erre kijelölt gyűjtőládába kell bedobni.
A horgászat kezdetét – befejeztét, a kifogott hal fajtáját, darabszámát, súlyát a beíró füzetben rögzíteni kell. A napközben többször megszakított horgászatot is rögzíteni kell.
Felnőtt horgász egyszerre kettő darab /amelybe a keszegező is beleszámít/ horgászkészséggel,
Készségenként két-két horoggal horgászhat. Ifjúsági egy darab horgászkészséggel – amelyen két horog van – horgászhat. Gyermek horgász csak felügyelettel, kizárólag az egyesületnél váltott területi engedéllyel, egy bottal, úszós készséggel /egy horoggal/ napkeltétől – napnyugtáig  horgászhat.Mű csalival horgászni kizárólag woblerrel vagy körforgó villantóval szabad. Egyéb mű csali /pl.: twister, támolygó kanál, balin ólom stb…/ használata TILOS!
Tilalmi időszakok, valamint a méretkorlátozás megegyezik az állami horgászjegyben írtak szerint, azonban a méretkorlátozás alá eső halfajokból naponta összesen 3 db, de fajonként legfeljebb 2db fogható. A méretkorlátozással nem védett fajokból naponta 5 Kg fogható. Az ifjúsági horgász naponta 2db, de fajonként maximum 1db méretes halat és 3 kg egyéb halat zsákmányolhat. Az utóbbi szabályok vonatkoznak más kedvezményezett horgászra is pl.: feleség. Éjszakai jegy váltása esetében egy éjszakára kifogható mennyiséggel /2+1 nemes hal, 5 kg egyéb/. Gyermek horgász naponta 1 db nemes hal és 2 kg egyéb halat foghat.
A horgász minden esetben az általa fogni szándékolt halfajnak megfelelő horgászkészséget tarthat a vízben. A horgász felszerelést őrizetlenül hagyni vagy kikötni TILOS!
Azt a halat amelyet a horgász nem kíván megtartani, azonnal kíméletesen vissza kell ereszteni a vízbe.A megtartani kívánt méretes halat a fogás után a fogási naplóba be kell vezetni, haltartóba helyezve vízbe rakni. Később fogott más hallal kicserélni TILOS! Haltartó használata kötelező, közös haltartó használata TILOS!
Haltelepítések, horgászversenyek alkalmával az egyesület kérelmére az F.M Megyei Halászati Felügyelője időszakos-, rendkívüli tilalmat rendelhet el.
A horgász köteles a vízterületet és annak környékét minden szennyező hulladéktól megvédeni és tisztán tartani, a kijelölt útvonalon közlekedni és a társadalmi tulajdont megvédeni. Horgászhelyét tisztaállapotban foglalhatja el, és hagyhatja ott. Sátorozás és tűzrakás a part mentén SZIGORÚAN TILOS!
Éjszakai horgászatok  alkalmával sátorállításra a parkolótól balra a híddal szemben a gyalogút bal oldalán /az úttól 10 m-ig, valamint a tűzrakó hely jobb oldalán a kisházig terjedő területen van mód.
Sátrat kizárólag a kijelölt helyen szabad fölállítani. Tüzet a kijelölt helyen szabad gyújtani. A gépjárművel érkezők a gépjárműveiket /motorosok is/ csak  a kijelölt parkolóhelyen tárolhatják. A parkolóban a gépjárművek tisztítása vagy egyéb karbantartása SZIGORÚAN TILOS! Ezen rendelkezés vonatkozik a horgászt szállító – nem saját – járművekre is, amelyek betartásáért a horgász felelős.
A horgász köteles a tavon elhelyezett műtárgyakat, egyéb természetvédelmi jellegű létesítményeket, növényeket megvédeni, azokat horgászat vagy egyéb célra felhasználni, igénybe venni nem szabad.
Jelen horgászrendben nem szabályozott kérdésekben az országos horgászrendben foglaltak az irányadók, amely a horgászigazolvány mellékletében található meg. Aki a fentiekben felsorolt szabályok ellen vét az természetszerűen kizárja magát a további horgászatból és a napi engedélye – hivatalos személy által – a helyszínen bevonható.

About Tavak.hu

Ez is érdekelheti

Nagylók – Piroska-tó

Cím: Hantosi út-Hunyadi út-Rákóczi út-Petőfi Sándor út-Piroska tó Jegyárak Éves területi, felnőtt 30 000 Ft …

Vélemény, hozzászólás?