Putnok – putnoki-tó

Kapcsolattartó: Nagy László
Telefon: 06-30/278-7793
Nyitvatartás:
Nappali: Reggel 06.oo – este 19.oo óráig
Éjszakai: Este 19.oo – reggel 06.oo óráig (Csak péntek, szombat)

A horgászjegy váltója maximum 2 horgászbottal és botonként legfeljebb 2 horoggal jogosult horgászatra.
A tavon csak állami horgászengedéllyel rendelkezők válthatnak napijegyet!

Horgászrend: Horgászni csak az érvényes napijegy megváltása után lehet, az igazolványokat az itt tartózkodás alatt a halőrházban kérjük leadni. A horgászat befejeztével a halakat az őrnek szíveskedjenek bemutatni, aki a fogott zsákmányt bejegyzi, és a napijegy leadása után az igazolványt visszaadja. Horgászatra a napijegyen szereplő személy jogosult,a bot átadása másnak a horgászat felfüggesztésével jár.A megtartani szándékozott nemeshalat azonnal,a horgászat folytatása előtt kell rávezetni a napijegy hátoldalára,darabszám szerint.A kifogott,haltartóban levő halak cseréje,vagy másoknak történő átadása tilos!Két botos jegy váltása esetén a horgász a botokkal nem távolodhat el egymástól.A horgászhely elhagyásakor a botokat ki kell húzni.
Gyanú esetén a halőr a csomagokat, járműveket átkutathatja.
Etetőanyag használata a vízminőség védelme érdekében korlátozott mennyiségben lehetséges.

A haltartóban lévő halak cserélgetése tilos!
Kívülről akadt halat nem lehet megtartani!
Pisztrángot mérettől függetlenül cserélgetni, visszadobni tilos!
Aranykárász, compó helyi védelem alatt áll, megfogásuk után kérjük azonnal visszaengedni a vízbe! Koi ponty szintén visszaeresztendő.
6 kg fölötti halat fertőtlenítés, fényképezés stb. után kérjük KÍMÉLETESEN visszaengedni, ezért köszönet és egy újabb napijegy jár a horgász által kiválasztott időpontra.Jutalom csak a sérülésmentesen visszaengedett példányokért jár.
Csali háló használata nem engedélyezett
Merítőszák használata a halak érdekében kötelező.
Az út szélén parkoló járművekben keletkező károkért felelősséget nem vállalunk. Ugyanez vonatkozik a fákról esetlegesen lezuhanó ágak okozta sérülésekre.
A környezet védelme érdekében a horgászhelyet kérjük tisztán tartani, a szemetet összegyűjteni,a sörös dobozokat laposra taposva a kukákba helyezni. A napijegy megváltásával a horgász az itt lévő szabályokat elfogadja.

Részletes leírás
Kelet Gömör romantikus, vadregényes területe – és egyben Putnok tüdeje – a város és Kelemér között jelentős szintkülönbséggel kígyózó Szörnyű-Völgy. A rajta keresztül vezető erdei út rendkívül hangulatos, sűrű fák szegélyezik. Itt halad az országos kék túra útvonala. A völgy a táj szépsége önmagáért beszél és megtekintésre, néhány kellemes óra eltöltésére érdemes. Nem véletlen tehát, hogy a hely eleink figyelmét is felkeltette és az 1900-as évek elején kellemes pihenő, szórakozó hellyé varázsolták. Serényi Béla gróf nevéhez fűződik a forrásfoglalás és a tavak kialakítása. A forrás, – korán elhunyt hitvese emlékére – a Pálma nevet kapta. A terméskő építmény 1913 körül készülhetett. A tavak kezdetben haltermelési, majd később horgászati célokat szolgáltak. Jelenleg is horgásztóként üzemel a pecások legnagyobb megelégedésére.
A halastavak jelentős természeti értéket képviselnek. A létesítésük óta eltelt több mint 90 év alatt természetszerűvé váltak számos védett fajnak élőhelyül szolgálva. A rovarfauna kifejezetten értékes, de a tavak a gerinces fajoknak is fontos életteret jelentenek.
A halállomány pontyból, amurból, csukából, pisztrángból, dévérkeszegből, compóból, kárászból áll. Jól érzi magát a kipusztuló félben lévő aranykárász, mely a tógazdának köszönhetően helyi védelem alatt áll. A víz tisztaságát jelzik a kagylók és a kagylók segítségével ívóhelyhez jutó szivárványos öklék. Törpeharcsa a tóban nem található! A rendszeres telepítés jó fogást kínál, az ügyes halvadásznak, akik a legnagyobb nyári melegben is az erdő hűsében hódolhatnak szenvedélyüknek. A tó elhelyezkedésének köszönhetően gyakorlatilag hullámzásmentes. A napijegy váltása 2 db nemes és 2 kg egyéb hal megfogására ad lehetőséget.A mozgássérülteknek egy kerekes székkel könnyen megközelíthető stég áll rendelkezésükre. Nyaranta éjszakai horgászatra is van lehetőség,pénteken,és szombaton.
A hosszabb időre érkezők négy ágyas,fűthető,komfort nélküli faházban kaphatnak elhelyezést,vagy sátrat verhetnek az árnyas fák alatt.
Az autóval jól megközelíthető tavat a Putnok végét jelző táblától 2,6 km-re találjuk Kelemér felé.
A horgász halfogás iránt nem érdeklődő családtagjai közben kirándulást tehetnek a környéken, ahol az erdő mélye rejti a Mohos-tavakat, melyeket már 1951-ben védetté nyilvánítottak. A legújabb kutatások szerint a jégkorszak végén kb. 25000 évvel ezelőtt suvadással keletkezett A Nagy-Mohos tó, és egy újabb földcsuszamlás után, kb. 15000 évvel ezelőtt jött létre a Kis-Mohos tó. Az idők során egyre vastagodó tőzegmohaláp ma is őrzi a jégkorszak néhány megmaradt növényét (mocsári pajzsika, gyapjasmagvú sás) és a tőzeg rétegeiben konzerválódott az erdei növényzet virágpora. A két kis lápszem egyik legértékesebb örökségünk, mivel hazánk egyedülálló növényföldrajzi ritkaságait rejt, és ezért fokozott védelem alatt állnak.
A kirándulás befejeztével, a tavakhoz visszatérve az éhes horgász és családja számára lehetőség nyílik a kiépített tűzrakó helyeken a fogott halak elkészítésére, bográcsos főzésre, szalonnasütésre.
A nap végén a kellemes emlékektől feltöltődve indulhatunk haza, a következő horgásztúrát tervezgetve.

About Tavak.hu

Ez is érdekelheti

Tokaj mellett HORGÁSZHÁZ kiadó/eladó

Eladásra kínálunk egy remek földrajzi adottságokkal rendelkező horgászházat, mely több éven keresztül bejáratott vállalkozásként üzemelt. …

Vélemény, hozzászólás?