Lenti – Sárberki tó

Kezelő: Rezidencia 96 KFT
Cím: 8960 Lenti, Sárberkitó 1.
Információ: 30/640-77-28
Fax: (00 36) 92/510-658
E-mail: kovacs83@axelero.hu Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
Terület: 6 ha
Jellege: bányató
Átlagos vízmélység: 2 m
Halak: süllő, csuka, ponty, amúr, kárász, keszegfélék
Jegyárak:
– Felnőtt napijegy: 1.200 Ft
– Felnőtt hetijegy: 6.000 Ft
– Felnőtt éves bérlet: 25.000 Ft
– Felnőtt I. féléves bérlet : 14.000 Ft
– Felnőtt II. féléves bérlet : 16.000 Ft
– Gyerek napijegy: 600 Ft
– Gyerek hetijegy: 3.000 Ft
– Gyerek éves bérlet: 13.000 Ft
– Gyerek I. féléves bérlet : 7.000 Ft
– Gyerek II. féléves bérlet : 8.000 Ft
– Rekordtó napijegy: 3.000 Ft
– Pótjegy rablóhal fogáshoz: 100 Ft
– Horgászkocsi bérlés : 200 Ft
Horgászati idő: 
– Április 01. – május 31-ig: 06 – 21 óra
– Június 01. – augusztus 31-ig: 05 – 22 óra
– Szeptember 01. – szeptember 30-ig: 06 – 20 óra
– Október 01. – október 31.-ig: 07 – 18 óra
– November 01. – március 31-ig: 08 – 16 óra
Éjszakai horgászat a fentieken kívüli időszakban külön napijegy ellenében lehetséges!
Tilalmi időszakok: A faj szerinti tilalmi idők az országos horgászrend, illetve külön intézkedés szerint lesznek meghatározva.

A tó története
A tó a hetvenes évek közepétol kezdve, 15 év alatt kavicsbányászás folytán keletkezett.A város és a környékbeli falvak horgászai nem tervszeruen behurcolt halakkal már a bányászás alatt elkezdték a víz telepítését és horgászatát. A vízbe természetes úton a Kerka áradásával és a madarakon keresztül is kerültek halak. Így alakult ki a víz természetes halfaunája.Egészen 2002. év elejéig horgászati szempontból "vadvízként" muködött.
Az erosen feltöro forrásoknak köszönhetoen állandó, bo, átfolyó vízhozam, a jelentos, helyenként 4-6 méteres vízmélység és a nagyon jó vízminoség lehetové tette az intenzív haltelepítést.

6 hektáron elterülo bányatavak gyönyöruen rendben tartott környezetben, igényes szolgáltatásokkal várják a látogatókat és horgászokat.
A rendszeres telepítésnek köszönhetoen senki sem távozik csalódottan; a horgászok ma már "horgászparadicsomként" emlegetik. Nyitva minden nap. Nyári idoszakban éjszakai horgászat lehetosége is adott.

A tó és környéke 
A tó 3 részbol áll, melynek eloszlása a következo:
A legnagyobb rész egy deformálódott téglatesthez hasonlít, melynek területe 4 ha (1-es tó). Vízmélysége: 2-3 m, de egyes gödrök elérik a 4 – 6 m-t is. A víz mélysége meredeken esik. Partoldala nádassal, gyékénnyel tarkított.
A második rész (2-es tó) a legkisebb (kb. 0,5 ha), mely a nagy tó részének tekintheto, ugyanis egy 3-4 m széles árokkal össze van kapcsolva a két tó.
Az árok fölött egy gyönyöru fa híd biztosítja az átjárást. Vízmélysége 2-3 m. A harmadik tórész (Rekord tó), a másik két tórésztol elkülönült. Egy kis szukületen keresztül bo átfolyás történik a nagy tó felé. A területe kb. 1,5 ha. Vízmélysége 2-3 m, de a nyugati partja mentén egy 4-5 m mély árok húzódik. Jelentos források vannak a tóban. A tavakba természetes befolyás nincsen, a vízszintet a talajvíz, a Kerka mindenkori vízszintje, a források és az esovíz befolyásolja. A tavak vízszintje tehát állandónak mondható és még vízcsere is történik.

Halállomány
A korábbi haltelepítések következtében békéshalak közül vannak 8-10 kg-os példányok foleg ponty és amur, melyek miatt a horgászat kiszámíthatatlan és különleges élményt nyújt. A Rekordtóba nagy számban 5-15 kg egydsúlyú pontyokat telepítettünk.
Fehérhalak közül legjellemzobb a bodorka, vörösszárnyú, melyek elsosorban mint táplálékhal játszanak szerepet, ezenkívül dévérkeszeg, ezüstkárász és aranykárász és a telepítések miatt sok compó is található a tóban.
A tóban folyamatosan min. 30.000 kg hal van.
Az 1. és az 2. tóba a ponty mellett horgászati mellékhalként dévérkeszeg, karikakeszeg, bodorka telepítése is történt. Ezek a halak jól alkalmazkodnak a nyílt és mélyebb vízhez is. Amellett, hogy horgászati élményt is nyújtanak, szaporodásukkal táplálékot is biztosítanak a ragadozóhalak számára. Nagyobb számban compót és aranykárászt is telepíthettünk, mely különleges horgászati élményt jelent, másrészt egy újabb lehetoség ezen oshonos ritka halainknak, hogy egy önfenntartó populációt alakítsanak ki.
A ragadozóhalak közül az 1-es tóba süllo telepítése történt, míg a Rekord tóba a csukát részesítjük elonybe. A csuka állomány csodálatos, 8-9 kg-os példányokat is találunk közöttük. A süllok mérete jelenleg még ennél kisebb, de a jó élettérnek köszönhetoen az egyedszám magas.

Megközelítés:
A tó Lenti észak-keleti végén a város szélétol légvonalban 200 méterre, a Sárberki patak partján helyezkedik el. A csesztregi úton kifelé haladva a városhatárt jelzo tábla elhagyása után közvetlenül jobbra kell letérni a foútról, a Sárberki patak és a vízmu között. 400 méter után az egész évben jól járható kavicsos út végén terül el a Sárberki horgásztó.

A tó partján épült 10 faház kituno szálláslehetoséget kínál családi hétvégék, baráti társaságok összejöveteleihez.

About Tavak.hu

Ez is érdekelheti

Murakeresztúr – Kollátszegi Kavicsbányató

Cím: 8834 Murakeresztúr Vízterület (ha): 6 Elhelyezkedés, település: Murakeresztúr Átlagos vízmélység (m): 3 Típus: mesterséges …

Vélemény, hozzászólás?