Halak horgászati módszerei

Busa horgászata

      Ez a hal nálunk tájidegen halnak számít, származási helye az Amur és az attól délre eső folyók vízrendszere. Hazánkban 1963-ban telepítették be és mivel jól alkalmazkodik környezetéhez, ezért hamar elterjedt az összes jelentős folyó- és álló vizünkben, holtágainkban.
Elsősorban fitoplanktonokat és zooplanktonokat eszik, tehát egyik kifejlet hazai halfajunknak sem táplálék konkurense, de mivel planktonokat eszik ezért a halfajok ivadékai elől fogyasztja el azokat.

Bővebben: Busa horgászata

 

Csuka horgászata

 
A csuka horgászata  
(klikk a címre)

Hol keressük:
    A csuka hegyvidéki patakjaink kivételével gyakorlatilag minden vizünkben megtalálható. Inkább az állóvizekben található meg, folyóvizekben csak a sodrástól mentes szakaszon találkozhatunk vele. Életében fontos szerepet játszik a fedezék, búvóhely ahonnan ragadozó életmódjának megfelelően lesből támad zsákmányára. Kedveli a náddal, növényzettel sűrűn benőtt partrészeket.

Bővebben: Csuka horgászata

 

Amur horgászata

Hol keressük:

Az amur egyike a világgazdasági szempontból legfontosabb édesvízi halainak egyike, Kínából származik, elsősorban az elszaporodott vízinövényzet irtására történt a célirányos telepítése Magyarország vizeibe 1970-es években. Azóta megtalálta életfeltételeit és rendkívül jól érzi magát, amit a kifogott példányok mennyisége és mérete is mutat. mivel zömmel növényi táplálékot fogyaszt a növényzet sűrűjében kell, hogy keressük. Folyóvizekben az aljzatra tapadt élőbevonatot legeli, a lassú folyású részeken, öblökben, kőgátak mögött. Állóvizeken a nád fiatal hajtásait, és a hínárt, algákat, moszatot eszi, így itt kell keresni.

 

   

Angolna horgászata

Hol keressük:
Fenéklakó hal ezért szívesen bújik az iszapba, ahová szinte teljesen be tudja ásni magá, van amikor csak a feje látszik. Szeret megbújni vízbedölt fák, bokrok mellett. Nagyobb tavakban mint például a Balatonon, a partbiztosító kövezések réseiben is előszerettel tanyázik. Nagyobb vizeinkben (mint a Balaton, Velencei-tó, Ferto-tó, ahol rendkívűl erős állomány él) kecsegtet jó angolnazsákmány.

Bővebben: Angolna horgászata

 

Ponty horgászata

Hol keressük:

     Az egész földön a legszélesebb körben elterjedt édesvízi halfaj. Eredeti élőhelyét az alföldi jellegű, nyáron felmelegedő, sekély vízű tavak, holtágak, a folyók középső és alsó szakaszának mellékágai, kiöntései képezték.
    Az intenzív telepítéseknek köszönhetően olyan vizekben is előfordul jelentős állománya, amely nem igazán felel meg igényeinek. Ilyen környezetben előfordul, hogy a ponty egyáltalán nem szaporodik. A ponty a lassú folyású folyó, illetve lassú áramlású állóvizeket kedveli. Jól viseli a melegebb, oldott oxigénben szegényebb vizeket is, mivel bizonyos fajtái képesek a bőrön keresztüli oxigénfelvételre is (pl.: tükrös ponty) Magyarországon gyakorlatilag szinte minden vízben előfordul. Igen kedvelt halfajta, amely a horgászok fogásainak jelentős részét képzi. A folyóvizekben a kőgátak mögötti langós részeken, kisebb öblökben, partbiztosító kőrészek mentén, torkolatoknál találjuk meg. A tavakban, állóvizekben folyamatosan mozgásban van, ősszel a lehülő vízben a mélyebb részeket keresi fel a téli nyugalmi időszak eltöltésére, ilyenkor is táplálkozik. A víz melegedésével aktívabbá válik. Tavasszal, élelem után kutatva gyakran előfordul, hogy a part menti sávban az apró állati és növényi szervezeteket keresi. A víz melegedésével olyan helyet igyekszik magának keresni, amely védett és környezete táplálékdús. Kitűnő erre a part menti nádas, illetve a hínáros rész. A nagy nyári melegben amikor a víz oldott oxigénszintje alacsony a ponty gyakran feljön a vízfelszínre és légköri levegő ’pipázásával’ pótolja az oxigént, ilyenkor a legnehezebb megfogni. Vannak olyan egyértelmű jelek, amiről határozottan fel lehet ismerni, hogy pontyok tartózkodnak a a horgász közelében. Egyik ilyen a ponty vízből való kiugrása, ez főleg nyári melegben tapasztalható. A vízfenékről felszálló buboréksor is lehet jele a halnak, ám könnyen össze lehet keverni a fenékről felszálló gázokkal, fő jellemzője a "pontytúrásnak", hogy a buboréksor egy bizonyos irányba halad. A nádszálak finom ütemes rezgése is lehet bíztató jel, ekkor a ponty éppen az egyik legkedveltebb táplálékát, a vándorkagylót csipegeti a nádszálak tövéről. Nagyobb pontyok képesek a nádasokban utakat, járatokat vágni, ahol szívesen tartózkodnak, ezekben a folyosókba lógatva az úszós készségünket, gyakran kellemes meglepetés érhet bennünket.

Bővebben: Ponty horgászata

   

1. oldal / 3

Hirdetés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, így havonta egyszer kiküldjük az Ön részére az új horgásztavak listáját, amelyek regisztráltak oldalunkra.

Halak, halfajok

Ismerje meg hazánk vizeiben élő halainkat. A horgászathoz elengedhetetlen a halismeret, hiszen nem elég csak azt tudnunk, milyen etetőanyagot, szereléket használjunk, hanem ismernünk kell a hal életritmusát, tartózkodási helyét, táplálkozási szokását. Tovább Halak, halfajok

Ha már megismerte a halakat, ismerje a horgászati módszereiket is, melyet itt olvashatják!

Hírlevél feliratkozás

Horgásztavak keresése

Hirdetés

Hirdetés

Tavak.hu

Üdvözöljük a megújult Tavak.hu oldalunkon!

Hamarosan több horgász cikket olvashat oldalunkon, még átfogóbb horgásztó bemutatókat készítünk, és a halak ismertetését is bővebbre fogjuk szabni. Hamarosan nyereményjátékokat is indítunk, melyben horgászbotokat, orsókat, és egyéb értékes horgász cikkeket lehet majd nyerni! Hamarosan publikáljuk Facebook oldalunkat, mely szorosan fog kapcsolódni nyereményeinkhez!

Ingyenes regisztráció

Látogatók

Oldalainkat 28 vendég böngészi

Természetes csalik

Pontyok csemegéje: Kukorica a horgon
Keszeg, kárász, ponty: Csonti, pinki, báb
Ritka csemege: Etetőszúnyog
Örök favorit mindenkinek: Vörös trágyagiliszta